Русский Українські English Slovenski
Наші послуги
Наші партнери
Яндекс.Погода

ПМП (постійне місце проживання) в Словаччині: оформлення та отримання

Існують такі форми дозволу на постійне перебування (ПМП) в Словацькій Республіці: 

Для позначення всіх чотирьох форм дозволу на постійне перебування використовується, найчастіше, назва «постійне місце проживання» або «ПМП», іноді зустрічається і форма «дозвіл на постійне проживання». 

 

 

ПМП для громадян іншої країни-члена ЄС та членів його сім'ї є особливим видом постійного місця проживання, так як, на відміну від інших форм ПМП в Словаччині, воно не видається в дозвільному порядку, а грунтується на праві на перебування на території Словаччини, що витікає з міжнародних угод, діючих в рамках ЄС. Поліція може позбавити громадян іншої країни-члена ЄС та членів його сім'ї цього права лише у виняткових випадках. 

Постійне місце проживання є найбільш розповсюдженою формою імміграції в силу того, що воно дається, крім першої можливості, на необмежений термін, і позбавити іноземця постійного місця проживання для міграціоної поліції не так просто,  на практиці таку можливість поліція використовує дуже рідко. При цій формі імміграції, на відміну від умов придбання словацького громадянства, немає необхідності здавати іспит зі знання словацької мови, громадянам Росії немає необхідності відмовлятися від російського громадянства. Громадяни України отриманням ПМП в Словаччині не порушують українське законодавство, як  це є у  випадку отримання словацького громадянства при збереженні українського. 

Отримання ПМП в Словаччині дає наступні можливості: 

  • Брати участь і бути обраним на регіональних виборах, 
  • працювати на території ЄС і Швейцарії без необхідності отримання дозволу на роботу, на такій самій основі, як і громадяни Словаччини, 
  • виконувати паралельно кілька видів діяльності, як наприклад, вчитися, працювати за трудовим договором і займатися бізнесом, 
  • користуватися соціальними пільгами Словацької Республіки, що дає держава, такими, як оплата обов'язкового страхування студентам, неповнолітнім дітям або виплатою допомоги з безробіття, пенсії, при народженні дитини і т.п. 
  • можливість подачі документів на візи в інші країни з території Словаччини, 
  • ПМП - це резидентство, яке приносить вигоди, якими користуються громадяни Словаччини, і є фінішною прямою для отримання громадянства  Словаччини. 

До кінця 2013 р словацьке ПМП мало 56 699 іноземців, з них - 45 357 громадян інших країн-членів ЄС і лише 11 342 громадян третіх держав, що можна порівняти з 0,2% населення Словаччини. 

Кількість громадян третіх держав до чинного ПМП в Словаччині під кінець року:

    2008 2009 2010 2011 2012 2013
1. Україна 2 118  2 235 2 447 2 546 2 720 2 838
2. В'єтнам 789 857 910 1 059 1 196 1 504
3. Росія 961 1 033 1 152 1 220 1 328 1 426
4. Китай 479 518 582 791 1 013 1 149
5. Сербія 355 365 411 412 439 464
6. США 325 364 402 404 424 436
7. Корея 709 628 609 474 424 400
8. Македонія 217 244 277 311 337 372 
  Хорватія 248 259 276 287 303 --- 
9. Туреччина 96 111 134 149 167 179
10. Єгипет  71 90 107 119 138 152
  Інші країни 1 326 1 542 1 782 1 967 2 192 2 422
  Разом 7 694 8 246 9 089 9 739 10 681 11 342

 

Кількість громадян третіх держав до чинного ПМП в Словаччині під кінець року: 

ПМЖ в Словакии к концу года

Примітка: Хорватія вступила в ЄС в 2013 р і більше не є третьою державою. У 2010 р Єгипет вийшов в першу десятку, обігнавши Японію і Білорусію, які до цього змінювали одна одну  на десятій позиції.  

 

Позитивні рішення по ПМП в Словаччині громадянам третіх держав по роках:

 ПМЖ в Словакии по годам

Дозвіл на постійне перебування (ПМП) в Словаччині терміном на 5 років 

Поліція прийме рішення про видачу дозволу на постійне перебування в Словаччині терміном на п'ять років у разі, якщо заяву подав громадянин третьої держави: 

  • Який є чоловіком / дружиною громадянина Словаччини з ПМП на території Словаччини або залежним родичем в прямому ряду громадянина Словаччини з ПМП на території Словаччини, 
  • є неодруженою дитиною молодше 18 років, яка знаходиться під опікою іноземця, що є чоловіком громадянина Словаччини з ПМП на території Словаччини, 
  • є неодруженою дитиною молодше 18 років іноземця з ПМП на території Словаччини терміном на п'ять років або не одруженою дитиною молодше 18 років, що знаходиться під опікою іноземця з ПМП на території Словаччини терміном на п'ять років, 
  • який є незабезпеченою дитиною старше 18 років іноземця з ПМП, і який не в змозі піклуватися про себе у зв'язку з довготривалим поганим станом здоров'я, 
  • в разі, якщо це в інтересах Словацької Республіки. 

Отже, цей вид постійного місця проживання в Словаччині стосується, перш за все, іноземців, які є чоловіком / дружиною громадянина Словаччини, і, хоча це дозвіл на постійне перебування, воно не постійне, а  видається лише на п'ять років. 

У разі, якщо заяву на ПМП подає чоловік / дружина громадянина Словаччини, поліція проводить співбесіду з подружжям для з'ясування того, чи не є шлюб фіктивним і укладеним тільки з метою отримання ПМП в Словаччині. Поліція задає вельми докладні, і іноді навіть інтимні питання, як в американському кіно. На практиці велика кількість шлюбів дійсно є фіктивними, особливо з громадянами африканських держав. Важливо також відзначити, що поліція зобов'язана позбавити словацького ПМП громадянина третьої держави, що отримав ПМП на підставі шлюбу з громадянином Словаччини, в разі, якщо подружжя розлучилося протягом п'яти років після укладення шлюбу. 

Подати заяву на отримання постійного місця проживання в Словаччині можна як у поліції, так і в консульському відділі посольства Словацької Республіки. За аналогією з ТМП, подавати заяву на ПМП в словацькому консульстві не радимо, так як дипломатичне представництво Словацької Республіки, яке приймає заяву на ПМП, зобов'язане за законом провести із заявником співбесіду, про що готує письмову записку, яку заявник зобов'язаний підтвердити своїм підписом. Разом з запискою із співбесіди дипломатичне представництво відправляє в поліцію, що приймає рішення, аналіз співбесіди зі своєю думкою про іноземця та рекомендаціями чи давати ПМП чи ні. У разі подачі заяви прямо в поліціі співбесіда ніколи не проводиться і, якщо у поліції виниають питання, вона звертається до нас, як до довіреної особи, і на питання відповідають вже наші фахівці. 

Разом із заявою на отримання ПМП в Словаччині іноземець зобов'язаний здати одночасно всі необхідні документи, в іншому випадку консульство або поліція відмовиться їх приймати. У разі відмови в прийнятті документів на ПМП поліція у справах іноземців або словацьке посольство зобов'язані в письмовому вигляді обґрунтувати таку відмову. 

Термін для прийняття рішення по ПМП терміном на 5 років становить 90 днів. У разі подачі заяви на ПМП громадянина третьої держави або його дітей, які подають заяву на ПМП на підставі того, що він цікавий для Словаччини, термін для вирішення становить лише 30 днів. 

 

Дозвіл на постійне перебування (ПМП) в Словаччині на необмежений термін 

Поліція прийме рішення про видачу дозволу на постійне перебування на необмежений термін у разі, якщо заяву подав громадянин третьої держави: 

  • який має як мінімум чотири роки ПМП на території Словаччини терміном на п'ять років, 
  • є не одруженою дитиною молодше 18 років громадянина третьої держави з ПМП на необмежений термін. 

Міністерство внутрішніх справ Словацької Республіки має право видати дозвіл на постійне перебування на необмежений термін у разі, якщо заяву подав громадянин третьої держави: 

  • який є свідком у судовому процесі в разі, якщо це необхідно для надання йому захисту та допомоги, 
  • без громадянства, 
  • у випадках, які потребують особливого підходу, 
  • на підставі клопотання спецслужби Словаччини - Словацької інформаційної служби у разі, якщо надання ПМП цьому іноземцю - в інтересах національної безпеки Словацької Республіки, 
  • що має дозвіл на толерантне перебування як мінімум три роки, протягом яких він вчився в навчальному закладі на території Словацької Республіки. 

Особою без громадянства вважається особа, якій жодна держава відповідно до свого законодавства не надає громадянство. З цією метою досить підтвердити відсутність громадянства таких держав:

  • країни народження, 
  • країни, яка була попереднім місцем перебування заявника, 
  • країни, громадянами якої є його батьки та інші члени сім'ї. 

Важливо також відзначити, що якщо словацька поліція у справах іноземців з'ясує, що громадянин третьої держави, який отримав ПМП на підставі того, що є особою без громадянства, все ж таки має громадянство  якоїсь країни, поліція зобов'язана позбавити його постійного місця проживання. 

Цей вид ПМП в Словаччині, як форма імміграції, використовується найчастіше для продовження першого ПМП, виданого терміном на п'ять років чоловікові / дружині громадянина Словаччини. 

Заяву на отримання цього виду ПМП дозволяється подавати тільки в поліції, яка може не прийняти заяву тільки в разі відсутності самої заяви і закордонного паспорта. Отже, всі інші документи дозволяється здати пізніше. 

Термін для прийняття рішення по ПМП на необмежений термін становить 90 днів. У разі, якщо заяву подав громадянин третьої держави, що представляє або працює для важливого іноземного інвестора в Словаччині, його чоловік / дружина або діти, термін для вирішення представляє лише 30 днів. 

 

Дозвіл на довгострокове перебування в Словаччині

Крім нечисленних винятків, поліція прийме рішення про видачу дозволу на довгострокове перебування в Словаччині на необмежений строк у разі, якщо заяву подав громадянин третьої держави: 

  • який перебуває легально і безперервно на території Словаччини протягом мінімум п'яти років, що безпосередньо передують подачі заяви, 
  • дозвіл на довготривале перебування якого припинило дію в зв'язку з отриманням дозволу на довгострокове перебування в іншій країні-члені ЄС, або якого позбавили дозволу на довгострокове перебування в зв'язку з тим, що він перебував за межами Словаччини безперервно більше шести років, або за межами ЄС безперервно більше 12 місяців, або громадянин третьої держави, який отримав дозвіл на довготривале перебування на підставі синьої карти згідно наступного пункту, якого позбавили дозволу на довгострокове перебування в зв'язку з тим, що він перебував за межами ЄС безперервно більше 24 місяця, 
  • що має синю карту ЄС протягом п'яти років, з яких щонайменше останні два роки має словацьку синю карту. 

Цей вид постійного місця проживання в Словаччині є найпоширенішою формою імміграції на постійний термін, так як стосується всіх громадян третіх держав, які не є чоловіком / дружиною громадянина Словаччини, і підставою для подачі заяви на отримання цієї форми ПМП є наявність посвідки на проживання в Словаччині як мінімум 5 років. Найчастіше заяву подають іноземці, у яких вид на проживання в Словаччині на підставі підприємницької діяльності або возз'єднання сім'ї. П'ять років вважається не з моменту прийняття рішення про видачу першого словацького ВНП, і не з моменту його отримання, а з моменту перетинання словацького кордону після прийняття рішення про видачу першого дозволу на проживання в Словаччині.

В п'ятирічний термін ВНП, після закінчення якого дозволяється подавати заяву на отримання постійного місця проживання в Словаччині, включається не більше шести послідовних місяців, а також не більше десяти будь-яких місяців, на протязі яких громадянин третьої держави перебував за межами Словацької Республіки після повідомлення в міграційну поліцію про свою відсутність в Словаччині. На відміну від інших цілей виду на проживання в Словакіі, ТМП з метою навчання вважається в половинному розмірі. В п'ятирічний термін ТМП на підставі синьої карти ЄС включається не більше дванадцяти один за одним послідовних місяців, а також не більше будь-яких вісімнадцяти місяців, протягом яких громадянин третьої держави перебував за межами Словацької Республіки. 

Заяву на отримання цього виду ПМП в Словаччині дозволяється подавати тільки в поліції, яка може не прийняти заяву тільки в разі відсутності самої заяви і закордонного паспорта. Отже, всі інші документи дозволяється здати пізніше. Термін для прийняття рішення становить 90 днів. 

Поліція зобов'язана позбавити дозволу на довгострокове перебування в Словаччині громадянина третьої держави, який, наприклад: 

  • знаходиться за межами Словаччини безперервно більше шести років, 
  • отримав ПМП на підставі п'яти років словацького ВНП і знаходиться за межами ЄС безперервно більше дванадцяти місяців, 
  • отримав ПМП в Словаччині на підставі п'яти років дії синьої карти і знаходиться за межами ЄС безперервно більше дванадцяти місяців. 

Цікавим фактом є те, що після позбавлення дозволу на довгострокове перебування на цих трьох підставах, громадянин третьої держави має право не починати процес імміграції в Словаччині заново, подавши заяву на ВНП, а подати повторну заяву на дозвіл на довгострокове перебування в Словаччині. Причому поліція має право відмовити тільки з тих причин, що і у випадку подачі заяви на перший дозвіл на довготривале перебування, отже, поліція не дивиться на те, що заявника позбавили ПМП в Словаччині.

Можлива відмова в ПМП не є причиною для позбавлення чинного на той момент дозволу на проживання. 

 

Право на перебування в Словаччині громадянина іншої країни-члена ЄС та членів його сім'ї

Цей вид постійного місця проживання в Словаччині ґрунтується на одній з чотирьох основних свобод ЄС: вільному русі фізичних осіб, коріння якої знаходимо ще в Римському договорі 1957 року. Із сучасних правових актів вільний рух осіб регулюється, перш за все, директивою Європейського парламенту та Ради ЄС № 2004/38 / ЄС про право громадян Союзу та членів їхніх сімей вільно пересуватися і проживати на території держав-членів ЄС. 

У п'ятому пункті Директиви зазначається, що «щоб право всіх громадян Союзу вільно пересуватися і проживати на території держав-членів могло здійснюватися в об'єктивних умовах свободи і гідності, дане право має бути надано в рівній мірі членам їх родини незалежно від громадянства останніх». 

Згідно словацькому закону, громадянин іншої країни-члена ЄС має право перебувати на території Словаччини з чинним посвідченням особи без будь-яких додаткових вимог або обмежень протягом трьох місяців після в'їзду на територію Словаччини. Якщо громадянин іншої країни-члена ЄС бажає провести на території Словаччини більше ніж 3 місяці, це право зберігається при виконанні певних умов, найпоширенішим з яких є наявність коштів у розмірі, достатньому для забезпечення себе та членів своєї сім'ї . Закон термін «достатній розмір» не визначає, на практиці дозволяється показати будь-який баланс на рахунку, наприклад, один євро. 

Член сім'ї громадянина іншої країни-члена ЄС, який не є громадянином будь-якої країни-члена ЄС, має право подати заяву на постійне місце проживання в Словаччині разом з громадянином іншої країни-члена ЄС, членом сім'ї якого він є, причому ПМП він отримує автоматично в момент подачі заяви. Поліція у справах іноземців видасть картку протягом 30 днів, або за додаткову плату протягом 3 робочих днів, термін дії картки становитиме 5 років. 

В 2013р. цим правом скористалося 6450 громадян інших країн-членів ЄС та 84 члени їхніх сімей, які не є громадянами будь-якої країни-члена ЄС. 

Цікавим фактом є те, що на відміну, наприклад, від ПМП на п'ять років на підставі укладення шлюбу з громадянином Словаччини, при постійному місці проживання члена родини-громадянина іншої країни-члена ЄС, міграційна поліція не перевіряє фіктивність шлюбу. При подачі заяви на отримання дозволу на постійне перебування терміном на п'ять років на підставі укладання шлюбу з громадянином Словаччини, поліція проводить співбесіду з  подружжям для з'ясування того, чи не є шлюб фіктивним і укладеним тільки з метою отримання постійного місця проживання. При подачі заяви на ПМП, як члена родини, громадянина іншої країни-члена ЄС, міграційна поліція не задає питань, і не приймає рішення, так як ПМП виникає автоматично в момент подачі заяви.

 

 

 

 



Kатегорії
Головна
Про нас
Корисна інформація
Контакти
Наші послуги
Інвестиції
Імміграція
Нерухомість
Фірма в Словаччині
Освіта в Словаччині
Навчання словацької мови
Інші послуги
Наші розцінки
Контакти
Контакти: Lazaretska 8, 81101, Bratislava, Slovakia
E-mail: slovakiainvest@slovakiainvest.sk
Bratislava: +421 2 321 44 901
Москва: +7-499-504-4421
Київ: +38-044-361-07-72
Fax: +421 2 5292 1319
Cоціальні мережі
© 2008-2017. SlovakiaInvest.ru s.r.o.
All Rights Reserved.
Website development - Top Glance
Нерухомість в Словаччині,ТМП та ПМП в Словаччині,заснування фірми,імміграція в Словаччину,форум про Словаччину,бізнес в Словаччині,віза в Словаччину.
  • Імміграція
    Вид на проживання, постійне місце проживання, громадянство - корисна інформація, нюанси, з чого почати.
  • Інвестиції
    Цікаві інвестиційні проекти для Вас. Готовий бізнес або готові ідеї! Від кафе до заводу.
  • Фірма в Словаччині
    Почніть свій бізнес у Словаччині! Реєстрація, отримання дозволів, звіти і супровід. Ви займайтеся бізнесом, а ми Вашою підтримкою.
  • Нерухомість
    Оренда, купівля, оцінка, аналізи, підбір нерухомості за Вашими вимогами, все для Вас і Вашого будинку в Словаччині.
  • Навчання
    Запрошуємо Вас вчитися в словацькій школі чи університеті, на курси словацької, індивідуальні заняття або словацька через скайп.
Контакти:     Skype: slovakiainvest.ru,    Москва: +7-499-504-4421,    Київ: +38-044-361-07-72,    Bratislava: +421-2-321-44-901    E-mail: slovakiainvest@slovakiainvest.sk    
Ми за європейський вибір України... І Росії. Ми за європейський вибір України... І Росії. Ми за європейський вибір України... І Росії.